Vlaamse universiteiten storten zich op fondsenwerving

2007 Sep 26

Vlaamse universiteiten storten zich op fondsenwerving als nieuwe bron van inkomsten. En dat zou wel eens kunnen lonen. Aan de KU Leuven, de enige instelling die er al langere tijd werk van maakt, verdubbelde het aantal giften, ‘zowel qua aantal als qua bedrag’.

 

 


DOOR KIM HERBOTS
Onze universiteiten moeten autonomer zijn, ook op het vlak van financiën, willen ze meekunnen met de wereldtop. Dat stelt een rapport van de denktank Bruegel, die bestaat uit onderzoekers van Harvard en de ULB (DM, 25/9). Bij die wereldtop is een van de belangrijkste geldstromen de fondsenwerving: bedrijven die leerstoelen financieren, mecenassen die een legaat nalaten en schenkingen allerhande. Of, zoals VUB-rector Ben Van Camp het bij de academische opening stelde: “Het overheidsgeld voor hoger onderwijs is een gesloten pot die ontoereikend is.” Vooral de KU Leuven is op dit moment al actief op het vlak van fondsenwerving. De instelling krijgt gemiddeld 300 giften per maand. Vorig jaar waren dat er nog een goede 150. “Het stijgt enorm”, bevestigt Isabel Penne van de KU Leuven. “De giften variëren natuurlijk, maar ook qua totaalbedrag gaat het vooruit: vorig jaar hebben we ongeveer 5 miljoen euro gekregen. Plus de legaten, maar daar heb ik nog geen zicht op hoeveel dat was. In de Verenigde Staten maken private giften een groot deel van de werkingsmiddelen uit. Zover zijn we hier nog niet, maar het is wel de bedoeling dat dat zal gebeuren.” De giften gaan van kleine bedragen van alumni of dankbare patiënten uit het UZ tot bedrijven die jaarlijks een leerstoel financieren. “Wat dat laatste betreft behoren we tot de Europese top”, aldus Penne. “Op dit moment hebben we vijftig leerstoelen, die elk 65.000 euro per jaar opbrengen. Voor het eind van het jaar komen er nog tien bij. We willen ons echter ook naar kleine schenkers richten. Mensen moeten beseffen dat we er met het geld van de overheid niet komen. Als we op onderzoeksvlak willen excelleren, hebben we externe hulp nodig.” Niet alleen de KU Leuven is actief bezig met fondsenwerving. Aan de VUB werd dit jaar een fondsenwerver in dienst genomen en ook de UGent en de UA springen mee op de kar. “Op dit moment krijgen we per jaar een goede 700.000 euro aan giften en inkomsten uit leerstoelen”, aldus Geert Van de Gucht, financieel directeur van UGent. “Dat bedrag blijft stabiel maar moet omhoog. We zullen ons dit academiejaar actief richten op het aantrekken van leerstoelen. Op dit moment hebben we er maar een paar en we hebben er echt meer nodig.” Aan de UA houdt vicerector Dirk Van Dyck zich met de kwestie bezig. De instelling kreeg vorig jaar 356.000 euro aan schenkingen. Leerstoelen brachten 130.900 euro op. “We zitten nog maar in de embryonale fase maar het wordt de komende tijd zeker een hot issue.  probleem is dat het fiscaal klimaat in Vlaanderen niet gunstig is voor grotere giften (giften zijn maar tot 500.000 euro fiscaal aftrekbaar, KH).”

De Morgen 26 september 2007

 

Reacties

Amin (1 year ago)

هناك الكثير من القوائم على شبكات الانترنت التى تساعدك على اختيار افضل شركات الفوركس بالسعودية وافضل شركات تداول الفوركس فى السعودية وافضل وسطاء المملكة العربية السعودية.

Mahmoud Amin (2 years ago)

اختيار افضل شركة ادارة محافظ هى خطوة جيدة للنجاح المالى فى سوق الفوركس.

Augusto de Arruda Botelho (2 years ago)

I am in fact glad to glance at this weblog posts which
contains tons of helpful data, thanks for providing such information.

Reageer op dit artikel:

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.