Wetenschappers en Social Media

2012 Feb 10

 

We hebben als communicatieprofessionals bij een grote universiteit inmiddels uitvoerig kennis gemaakt met diverse vormen van sociale media, de snelheid ervan, de mogelijke impact die het kan hebben, de voordelen maar ook de mindere aspecten. Bij de TU Delft geven we cursussen Twitteren en workshops bloggen aan medewerkers, gaan we in discussie met studenten op onze Facebook fanpage en faciliteren we de interactie tussen onze alumni op LinkedIn.

Als communicatieprofessionals in het umfeld van de wetenschap zien we de aanwezigheid van wetenschappers in die delende wereld onafwendbaar toenemen. Maar we zien ook de terughoudendheid, de twijfel en de angst. ‘Maar ik wil helemaal niet op Twitter’, roept  de nietsvermoedende wetenschapper regelmatig uit. Dat hoeft ook niet, ‘2.0’ houdt veel meer in dan alleen microbloggen. In deze blog een niet-uitputtend overzicht van waar kansen liggen.

Open Science
‘Open Science is een filosofie waarbij data, onderzoek en resultaten vrij toegankelijk zijn voor iedereen zonder copyright, patenten of andere controlemechanismen’ (Marjolein Pijnappels, zie onder). Online peer review, open access, open data, open courseware, betere verspreiding van data, tools en methodes (www.openscience.org bijvoorbeeld biedt toegang tot gratis open source software in diverse onderzoeksvelden) zijn allemaal ’2.0-gerelateerde termen die de komende tijd veel aan invloed zullen gaan winnen. Het betrekken van het publiek bij onderzoek met citizen science is ook een succesvol voorbeeld van de inzet van social media in wetenschappelijk onderzoek.

Michael Nielsen is een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van quantum computers. In april 2006 hield hij een pleidooi voor open science op TEDxWaterloo. Michael Nielsen verliet de academische wereld om een boek te schrijven over open science en de manier waarop online tools de manier waarop wetenschappelijke ontdekkingen gedaan gaan worden zullen veranderen.

 
Publiekscommunicatie
De wetenschappelijke subsidiestroom bestaat steeds meer uit individuele subsidies, van de VENI-VIDI-VICI-subsidies van NWO tot Europese ERC Personal Grants. Toekenning is vooral afhankelijk van een indrukwekkende lijst met publicaties, maar daarnaast speelt ‘maatschappelijke relevantie’ een rol(letje).  De KNAW  heeft een voorstel voor de criteria en de indicatoren voor de kwaliteitsbeoordeling van wetenschappelijke werk in de ontwerpende en construerende wetenschappen geformuleerd en een  ‘kwaliteitsindicatorenkaart voor de technische wetenschappen‘ ontwikkeld .

Onder de rubriek ‘maatschappelijke relevantie’ wordt ook ‘verspreiding van kennis’ genoemd. Concreet:  ‘Activiteiten gericht op popularisering wetenschap, onderwijs en bijdragen aan het publieke debat’ en ‘Professionele publicaties en voordrachten, niet wetenschappelijke publicaties, tentoonstelling etc. over onderzoeksresultaten’. Publiekscommunicatie is dus belangrijk, en een van de manieren om je publiek te bereiken is via online media als een blog, en/of via Twitter.

Persoonlijke profilering
Iedere wetenschapper (eigenlijk iedere werknemer in het algemeen) doet  iets aan ‘persoonlijke profilering’ om zijn of haar carrière vooruit te helpen. Dat wil niet zeggen dat iedereen daar heel bewust mee bezig is, vaak gebeurt het als bijverschijnsel van de drang om resultaten met anderen te delen. Als de wetenschapper zich hier echter van bewust is, zal de profilering een stuk doeltreffender kunnen zijn. Dat betekent dus bijvoorbeeld het bijhouden van je LinkedIn profiel, lezingen geven (en je presentatie op SlideShare zetten), bloggen (naast publiceren in vakbladen), twitteren, actief zijn op (wetenschappelijke) discussiefora en plaatsen van relevante inhoud op Wikipedia. Laat vervolgens die meerwaarde ook maar zien aan je (toekomstige) werkgever of subsidieverstrekker.

Doelgroepen bereiken
Dat ene gemeenteraadslid, die ene politicus of die ene (wetenschaps)journalist is tegenwoordig via Twitter veel makkelijker te bereiken met jouw boodschap dan via de gangbare kanalen van bellen, mailen en afspraken maken. Dat kan natuurlijk allemaal in tweede instantie, maar voor het trekken van de aandacht en een eerste quasinonchalant contact is Twitter wel een prachtig middel.

Wetenschappers en sociale media
Het begrip ‘Social Media‘ omvat vele platforms, technieken en manieren van communiceren. Allemaal toepasbaar voor bepaalde specifieke doelen en doelgroepen. Inzetbaar voor het onderzoek zelf, voor het verbreden van je netwerk, het delen van resultaten met een specifiek of juist een heel breed publiek, en in het algemeen voor het werken aan je wetenschappelijke carrière. Daarnaast kan het ook gewoon leuk zijn – vinden wij als communicatieprofessionals dan. In ieder geval de moeite waard om je ‘s in te verdiepen en/of je te laten adviseren.

Meer lezen? 
Als je het allemaal wilt horen van een wetenschapper zelf, lees dan deze blog ‘Wetenschap in 140 tekens’ van Peter Kerkhof (toegegeven, hij is wel communicatiewetenschapper…).

In het white paper ‘Wakker worden! Tijd voor Open Science’, beschrijft Marjolein Pijnappels (Studio Lakmoes) hoe social media het wetenschappelijk proces zouden kunnen veranderen.

Blog van Rob Speekenbrink over Persoonlijke Profilering en de bijbehorende

SlideShare presentatie over het hoe en waarom van Persoonlijke Profilering

SlideShare ‘Meer Social Media in de wetenschap’.

Een overzicht van Nederlandse wetenschapsgerelateerde blogs.

Zie ook de gerelateerde blog De Nederlandse wetenschapper en 2.0.

Over de auteurs
Rob Speekenbrink is Adviseur Online Media bij de TU Delft. Door intensief gebruik en de ervaringen die dat oplevert adviseert hij binnen en buiten de TU Delft over gebruik van sociale media voor de meest uiteenlopende doelen. Hij geeft cursussen en verzorgt workshops.

Roy Meijer is Adviseur Corporate Communicatie bij de TU Delft. Hij heeft zich verdiept in de combinatie wetenschap en social media, en probeert samen met enkele gelijkgestemden ‘de boodschap’ ook breder uit te dragen via het Platform Wetenschapscommunicatie, de LinkedIn-groep Wetenschapper 2.0, www.twitter.com/wetenschapper20  en http://wetenschapper20.wordpress.com

 

Reacties

merry johnew (5 days ago)

I suggest you get this book each day on the grounds that it gives you the essential standards the genuine Pittsburgh behind the law of fascination reasons are the things that will be in order to begin improving your sign work speedier and all the more successfully in our another words making

http://centumentltdscam.com/

Steven (12 hours ago)

%Hair braiding is the latest style and fashion that is being followed by celebrities and the common people in the same manner to enhance their looks and make a style statement.

http://5dcinema5d.com/ (6 hours ago)

We take determination to code a advanced cheat for INEFFECTIVE TRIGGER 2
which actually is working and is working anytime.

wodak qela (5 days ago)

Deputy Economy Minister Ivan Zara Wind Power in Central America. Regional Wind Energy Conference was held in Panama City from 15 to 17 July, brought together generators and investors interested in renewable energy. In the first five months of 2014, demand for energy in Panama was set at 1,607 megawatts (MW), "exceeding 22 MW projected by the Electricity Transmission Company (Edessa) demand and it appears .
http://googletradersoftware.com/

fifa 15 ultimate team hack ios cydia (17 hours ago)

With FIFA 15 Cash Generator, you'll be able to generate limitless coins and points totally free.

merry johnew (6 days ago)

that corn for revolve evil undertone so we have to begin to reframe however we consider numerous and comprehend that numerous truly is only spirit profound vitality wind stream if prosperity and plenitude in physical structure on the grounds that without it we will either have a thriving and wealth we may have offended scale are in our lives that

http://millionaireblueprintscam.com/

another (5 days ago)

It's genuinely very complicated in this full of activity life to listen news on TV, thus I
just use the web for that reason, and get the most up-to-date news.

turquoise necklace (51 min ago)

This design is wicked! You certainly know how to keep a reader amused.
Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Excellent job.
I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.

Too cool!

black dress shoes and khakis for men (13 hours ago)

The suit seems so perfect with its slim fit shirt, French placket
with double buttons, matched with a three button waist coat with peak lapel,
double bone placket and double pleats formal pants. Closed toe shoes are one
of those selected foot wears most women prefer because of their style and
the comfort that they give to the fragile women's feet. s the
band was a big hit and so was his unique costume.
eval(ez_write_tag([[300,250],'brighthubeducation_com-medrectangle-3']));
. The black colored wingtip shoes are known to be a more business type shoe
whereas if it is brown it can be known as a casual pair of it.

There are more job-seekers than there are jobs, but that does not have to mean that you are doomed to a life of unemployment
or being forced to work at a job or in an industry that is below your qualification level.
The wedding planners are out there deciding the venue available for the B-Day, finalizing the guests, gifts,
the bridesmaids for the wedding and then the essential part of choosing bridesmaid dresses.

gdsg (1 week ago)

you see on our webpage and that it changes a squeeze data market that it keeps circumnavigating sixty five dollars plan imagine a circumstance in which you'll take that sixty five dollars and paper cash and heart-tweaking dole cash X ticket year old awesome piggy bank if you can do batman I'm going to display your way in which you can begin in offer that with others I demonstrate to you why the chicken.

http://30daychangescam.com/

alat sex (1 week ago)

Thank you for sharing a great articles,very informative.
Our thanks to the new read enough pages for insight and I will be back again this page

subway surfers hack iphone 2015 (5 days ago)

Yes, both Subway Surfers hack tool download and online Subway Surfers Coin generator are completely free.

HSV Eraser (7 hours ago)

Seem should you really want to cure genital herpes virus virus contamination and then first thing
you must do should be to boost the immunity of your own.
So that you can increase the powerful disease fighting capability you have to consider the actual pound associated with herpes simplex virus an infection. That’s you skill in order to treat genital herpes virus virus infection for great.
It's possible to remedy herpes virus contamination for good via organic herpes heal.
This type of herpes treatment will certainly actually aid everyone who want to
remedy genital herpes virus virus infection. There are many normal highly effective things
accessible to treat herpes simplex virus infection. I am about
to speak about in relation to those highly effective organic products
which often will let you cure herpes contamination.

wzhzxc.com (5 days ago)

As we don't want thiss device gets patched, you will have to fill fast
and eas survey.

home internet service providers (1 week ago)

Competitors and a big unserved market of countless individuals that don't have
accessibility to wired" Internet technology will certainly be the driving pressure in the satellite Net sector for several years ahead.

Clickfunnels.com Review (1 hour ago)

Hi there, I enjoy reading all of your article post.

I wanted to write a little comment to support you.

Zac (6 days ago)

Leap aboard the Pickup Tow Vehicle, switch on the caution beacon and race to the stuck vehicle driver's support.

Wicked soundtrack (6 days ago)

Whenever I travel I search for Wicked to be playing off Broadway, simply to offer me another
need to see it once more.

www.cool4kids.at (13 hours ago)

These cheats works on all Android and iOS (Apple) units
including tablets andd it does not require to have Root or Jailbreak.

dead trigger 2 hack apk 2014 (5 days ago)

That will not happen wirh our Dead Triggdr 2 hack,
as a result oof everything is completed utterly on-line.

Hester (6 days ago)

Authorities on Long Island are exploring a mishap that killed a lady which had been awaiting assistance from a tow
vehicle. Wednesday.

Gilbert (6 days ago)

Because the admin of this web page is working,
no hesitation very shortly it will be well-known, due to its quality
contents.

Fifa 15 ultimate team hack android no Root (5 days ago)

With FIFA 15 Coins Generator, you may generate limitless coins annd factors without spending a dime.

www.youtube.com (6 days ago)

That is really attention-grabbing, You are an excessively professional blogger.
I've joined your feed and look forward to in search of more of your magnificent post.
Also, I have shared your site in my social networks

alat bantu pria wanita (1 week ago)

Our thanks to the new read enough pages for insight and I will be back again this page

Grey's Anatomy Season 12 Episode 9 Allmyvideos Putlocker (11 hours ago)

We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
Your website provided us with valuable info to work
on. You've done an impressive job and our entire community will be thankful to you.
http://www.eip-water.eu/organisations/watch-greys-anatomy-season-12-epis...

jetpack Joyride hack ios no survey (5 days ago)

Properly, then we are proud to present to you the ultimate version of Jetpack Joyride Android hack apk.

Precious (6 days ago)

Canadian Towing Equipment is dedicated to being your ONE RESOURCE" for the outright finest in towing and healing tools.

swamp attack Hack ios (5 days ago)

Swamkp Attack hack Hack Tool Tutorial: Download thhe Swamp Attack hack Hack from your Laptop and run it!

rate eToro (1 week ago)

Hey! This post couldn't be written any better!

Reading thhrough tis post eminds me of my previous room mate!
He always kept talking abnout this. I will forward
this poat to him. Pretty sure he will have a good read.

Thank you for sharing!

Roofer In Mandeville Louisiana (1 week ago)

You made some good points there. I checked on the web for more info about
the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

Nicole (1 week ago)

On Tuesday, brand-new regulation will take effect that increases the list to
include tow truck drivers.

HSV Eraser Program (1 hour ago)

Glimpse when you really want to treat genital herpes virus virus an infection subsequently
very first thing you have to do is always to raise the
defense involving your own house. To be able to boost the sturdy immune
system you'll want to get the particular pound
involving herpes disease. That’s your skill
in order to cure hsv simplex virus infection permanently.
It's possible to heal herpes simplex virus contamination for great
by way of natural herpes cure. These kinds of hsv simplex virus medicine will probably truly help every person who would like to heal genital herpes virus virus contamination. There are various natural powerful
stuffs available to treat genital herpes virus virus
contamination. My goal is to speak about in relation to these powerful pure products
which in turn will let you remedy genital herpes virus virus
illness.

http://www2.tku.edu.tw (1 week ago)

HughesNet actually powers dishNET's Web solution so if you are deciding between both, we
recommend going and conserving the cash with dishNET.

Chantal (15 hours ago)

CSR Classics iss a brand new sport in the CSR Racing series that permits you too race
the greatest classic automobiles ever made and restore them.

camping checklist for boy scouts (16 hours ago)

People that routinely invest half the year or longer when driving customize their travel trailers with added batteries, generators
or solar energy.

tax attroney (2 hours ago)

Call: 866-385-7441

When you have an irs bank levy or an irs wage levy.

Release that irs levy together with the support of a tax attorney who can get a release of tax lien via
an offer in compromise with the IRS.

insurance for classic cars (1 week ago)

I was suggested this website by my cousin. I am not
sure whether this post is written by him as no one
else know such detailed about my difficulty. You're wonderful!
Thanks!

www.reddit.com (1 week ago)

Inspiring story there. What happened after? Thanks!

soccer cleats on sale (5 days ago)

September 9, 2012 - Men's Soccer Highlights: Men's Soccer Towards
SMU Highlights from Harvard men's soccer's 3-2 loss to SMU Sunday, Sept.

Jaimie (5 days ago)

Experience tow common carrier and/or those with special skills
such as heavy haulage might gain as much as $20 an hour, or much more.

Ashli (1 week ago)

Some tow truck drivers have their own trucks, and also contract their solutions to a towing business.

real racing 3 hack ios ifunbox (5 days ago)

Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of
ykur siote is great, let alone the content!

tow truck service san bernardino ca (5 days ago)

Over time, as the tugboat idols down between engine stress, the vehicle obtains momentum, as well as draws
the tugboat to the pier without trouble.

Dina (1 week ago)

Does your website have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd
like to send you an e-mail. I've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.

Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

black dress shoes for men amazon (4 hours ago)

re a bit conscious that your office outfit is a bit too
plain then bring it to life with some accessories. Mens dress shoes are
one of the best accessories in dressing sense of men. Whatever style of
oxford you choose you will be very happy with the look as well as the comfort of them.

Stepping up your dress will always give you the upper hand, because you will look more confident, more
successful, and more attractive than the other guy.

Variety of length varies according to the person's choice, design, personality plus figure.
If you see a hole in anything, you've got
to quickly stitch it, tape it, or even staple it. Women should wear
business suit with well coordinated blouse.

dead trigger 2 hack (13 hours ago)

You will word bellow WHY OUR DEAD TRIGGER 2 Fb Cheats are working andd the way in which we make thijs DEAD TRIGGER 2 Faceboik Hack to work effectively.

All kws (15 hours ago)

I do accept as true with all the ideas you've offered
in your post. They're very convincing and can definitely work.
Still, the posts are very short for beginners. May you please lengthen them a bit from subsequent time?

Thank you for the post.

rebelmouse.com (15 hours ago)

Because before release date we've checked everything twice jst to be sure all the functions we
planned to addd are added in the appropriate way, you do not
risk anytning by using Subway Surfers Hack released by our company.

deer hunter 2016 cheats (7 weeks ago)

Dit opgewonden inhoud is puur toch maakte de idee achter de tekst is zeer kostbaar voor de meeste van het publiek op de planeet. Ik ontmoet deze website wanneer Ik zoek de inlichtingen voor de game deer hunter 2016 . Dit type bericht volledig is zeker begrijpelijk evenals levendig weergegeven geselecteerd. Ik ben tevreden.

Reageer op dit artikel:

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.